Το Αριστοτέλειο στα Κανάρια Νησιά

Στα πλαίσια του ευρωπαϊκού προγράμματος Erasmus+ με τίτλο «Europe-knowingthepast, livinginthepresent, creatingthefuture» (Ευρώπη-γνωρίζοντας το παρελθόν, ζώντας στο παρόν, δημιουργώντας το μέλλον) με κωδικό 2019-1-DE03-KA229-05951_3 πραγματοποιήθηκε στο PuertodelRosarioτης νήσου Fuerteventuraτων Κανάριων Νησιών της Ισπανίας η 2η συνάντηση καθηγητών και μαθητών 4 Ευρωπαϊκών χωρών. Συμμετείχαν σχολεία από την Ισπανία, τη Γερμανία, τη Μεγάλη Βρετανία και την Ελλάδα. Κάθε χώρα συμμετείχε με  ένα σχολείο και τη χώρα μας εκπροσώπησε το Αριστοτέλειο Γυμνάσιο Σερρών.

Η Φουερτεβεντούρα, το δεύτερο  μετά την Τενερίφη σε έκταση νησί των Καναρίων νήσων,  συνθέτει μια πανδαισία τοπίων, η οποία ποικίλλει ιδιαιτέρως από έρημο λάβας έως παρθένα δάση και από αμμολόφους έως ηφαιστειογενείς κορυφές. Αν και το όνοµά της σηµαίνει δυνατοί άνεµοι, το κλίµα είναι πολύ ήπιο, µε ηλιοφάνεια σχεδόν όλες τις ηµέρες  του χρόνου και δεν είναι τυχαίο ότι ονοµάζεται και νησί της «αιώνιας άνοιξης»!

Η διάρκεια του ταξιδιού ήταν από τις 27 ως τις 31 Ιανουαρίου και συμμετείχαν 6 μαθητές και οι εκπαιδευτικοί Καρβούνη Έλενα και Σαββοπούλου Νατάσα.

Θερμή υπήρξε η υποδοχή και η  φιλοξενία των Ισπανών. Το σχολείο που είχε αναλάβει τη διοργάνωση ήταν το IESPuertodelRosario, το μεγαλύτερο σχολείο της  Fuerteventura.

Την πρώτη μέρα πραγματοποιήθηκε στο σχολείο τελετή υποδοχής και οι μαθητές των 4 χωρών παρουσίασαν τις εργασίες τους. Οι μαθητές του Αριστοτέλειου με επιτυχία παρουσίασαν τη διαδραστική  εργασία τους «TheGreeklanguage, fromAlphatoOmega». Σημαντική ήταν η συνεργασία των μαθητών όλων των χωρών σε συνθήκες εργαστηρίου αλλά και σε διάσκεψη-παρουσίαση. Οι μαθητές  συνεργάστηκαν για την  εκπόνηση του τελικού project«Theideal  Europeancity» («Η ιδανική ευρωπαϊκή πόλη»). Αυτή η συνεργασία, άλλωστε, ήταν και η πεμπτουσία της όλης προσπάθειας, διότι έφερε κοντά τους νέους της Ευρώπης, μακριά από προβλήματα, φοβίες και προκαταλήψεις.

Το ταξίδι μας παρουσίασε και εξαιρετικό  τουριστικό ενδιαφέρον, καθώς  είχαμε την ευκαιρία να γνωρίσουμε από κοντά  σπουδαία αξιοθέατα της νήσου Fuerteventura. Επισκεφτήκαμε τη Betancuriaστην ενδοχώρα του νησιού, που ήταν η πρώτη πρωτεύουσα των Καναρίων νήσων με το ασκεπές μοναστήριSan Buenaventura (το αρχαιότερο του νησιού)  και το ενδιαφέρον Αρχαιολογικό Μουσείο. Η μέρα μας τελείωσε με επίσκεψη στο PinarBentacuria, το όμορφο δάσος όπου απολαύσαμε στην ύπαιθρο αυθεντική ισπανική κουζίνα και εδέσματα.

Τέλος, μια ολόκληρη μέρα αφιερώθηκε σε εκδρομή στο πανέμορφο Corralejo με τις απέραντες παραλίες και τους αμμoλόφους. Όχι, δεν βουτήξαμε στη θάλασσα, όμως απολαύσαμε τον ήλιο στην παραλία και τα παιχνίδια στην άμμο! Επίσης, επισκεφτήκαμε φυτείες  και εργαστήρια Αλόης  καθώς και το περίφημο Μύλο de Gofio, όπου παρασκευάζεται η σούπερ τροφή των Καναρίων νήσων, ένα βιταμινούχο δημητριακό.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι αυτό ήταν ένα από τα πολλά ταξίδια που περιλαμβάνει το ευρωπαϊκό πρόγραμμα Erasmus+, καθώς προηγήθηκε και ένα στη Γερμανία. Το Αριστοτέλειο Εκπαιδευτήριο συμμετέχει συστηματικά σε τέτοιες διεθνείς δράσεις οι οποίες θα συνεχιστούν και τις επόμενες χρονιές. Στόχος μας είναι να φέρουμε τους μαθητές μας σε επαφή με ποικίλες κουλτούρες, κοινωνικές και παιδαγωγικές  αντιλήψεις και  μορφωτικές ευκαιρίες. Πιστεύουμε ότι με τον τρόπο αυτό προετοιμάζουμε καλύτερους πολίτες για την Ευρώπη του 21ου αιώνα και εφοδιάζουμε τα παιδιά μας με ευρυγώνια αντίληψη του κόσμου και της ζωής.