Το Αριστοτέλειο στη Murska Sobota της Σλοβενίας

Από τις 16 έως τις 20 Μαΐου 2022, έξι μαθητές και δύο εκπαιδευτικοί του Αριστοτελείου Εκπαιδευτηρίου Σερρών συμμετείχαν στο πρόγραμμα ανταλλαγής μαθητών, το οποίο φιλοξενήθηκε στη Murska Sobota της Σλοβενίας, μια μικρή κωμόπολη κοντά στα σύνορα με την Αυστρία, στο πλαίσιο του προγράμματος Erasmus Plus project “Let’s STEM up our education” 2020-1-SI01-KA229-075976_6.

Ειδικότερα, στις 16 Μαΐου, οι μαθητές του σχολείο μαζί με τους συνοδούς καθηγητές τους, ύστερα από ένα πολύωρο ταξίδι, μέσω Αυστρίας, έφτασαν στη Σλοβενία, όπου τους υποδέχθηκαν με ενθουσιασμό οι υπόλοιποι συμμετέχοντες από τα άλλα σχολεία του προγράμματος και συγκεκριμένα της Σλοβενίας, Πολωνίας, Ιταλίας, Ρουμανίας και Ιταλίας. Η πρώτη μας επίσκεψη αφορούσε τη λίμνη Bukovnisko και στη συνέχεια όλοι οι συμμετέχοντες επιδόθηκαν σε υπαίθριες δραστηριότητες στο Αdventure Park .

Την επομένη, στις 17 Μαΐου, όλοι οι μαθητές μεταφέρθηκαν στο σχολείο υποδοχής, σε ένα μικρό αλλά πανέμορφο χωριό, τη Bogojina, όπου μας υποδέχθηκε ο Διευθυντής και οι υπεύθυνοι καθηγητές του προγράμματος. Εκεί οι μαθητές μας παρουσιάσανε τις εργασίες τους, όπως και οι μαθητές κάθε χώρας και ακολούθησε η εκμάθηση του προγράμματος Publisher της Microsoft, ώστε με την ολοκλήρωση του προγράμματος κάθε ομάδα να δημιουργήσει μια αφίσα με το θέμα του προγράμματος και την επιλογή της καλύτερης. Η απογευματινή ξενάγηση αφορούσε το κέντρο Expano στη λίμνη Sobosko. Εκεί οι μαθητές και εκπαιδευτικοί ταξίδεψαν πίσω στον χρόνο μέσω τρισδιάστατης προβολής στην παννονική θάλασσα, από τα προϊστορικά χρόνια μέχρι σήμερα, και μέτρησαν τα επίπεδα συγκέντρωσης της σκέψης με τη δύναμη του νερού.

Στις 18 Μαΐου, Τετάρτη, επισκέφθηκαν οι μαθητές το σχολείο, όπου συνέχισαν την πρακτική τους με το πρόγραμμα Publisher, τελειοποιώντας τις εργασίες που τους ανέθεσαν, ενώ οι εκπαιδευτικοί συζητούσαν για τον προγραμματισμό των επόμενων συναντήσεων με τις συμμετέχουσες χώρες. Η απογευματινή ξενάγηση είχε προορισμό το Vulkanija Adventure Park. Εκεί οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να ζήσουν μια ανεπανάληπτη εμπειρία του ηφαιστείου Goricko που εξερράγη πριν εκατομμύρια χρόνια. Ήρθαν σε επαφή με θέματα γεωλογίας, ταξίδεψαν στο κέντρο του ηφαιστείου και έζησαν την έκρηξη του μέσα από μια τρισδιάστατη ταινία.

Πέμπτη, 19 Μαΐου και έφτασε η μέρα της βράβευσης της καλύτερης εργασίας του STEM POSTER, με νικητή τις εμπειρίες που αποκόμισε h κάθε ομάδας μέσα από το παιχνίδι και τη συνεργατικότητα. Μικρό μεσημεριανό διάλλειμα και οι απογευματινές επισκέψεις σε πανέμορφες φυσικές περιοχές δεν σταματούν. Επόμενος προορισμός ο ποταμός Mura, ο πλωτός μύλος και η γέφυρα που σε ταξιδεύουν δεκαετίες πίσω στο χρόνο. Η απογευματινή μας περιήγηση συνεχίστηκε με μια στάση σε ένα οικογενειακό εργαστήρι παραγωγής σοκολάτας (Passerro) και η μέρα ολοκληρώθηκε με την παράθεση δείπνου σ’ όλους τους συμμετέχοντες εκπαιδευτικούς από το σχολείο υποδοχής της Bogojina.

Η διαμονή μας στη Σλοβενία ολοκληρώθηκε στις 20 Μαΐου με πρωινή μετάβαση στη Βιέννη, ολιγόωρη παραμονή στο κέντρο της πόλης και αναχώρηση από το αεροδρόμιο της με τελικό προορισμό το αεροδρόμιο «Μακεδονία» της Θεσσαλονίκης.

Συμπερασματικά, αποτιμώντας το εκπαιδευτικό πρόγραμμα ανταλλαγής μαθητών Erasmus plus στη Σλοβενία, έγινε αντιληπτός και ο πραγματικός στόχος των συγκεκριμένων προγραμμάτων. Η υποστήριξη της εκπαιδευτικής και προσωπικής ανάπτυξης των συμμετεχόντων, μέσω της δια βίου εκπαίδευσης, η συνεργασία μεταξύ των μαθητών και η ενίσχυση της ευρωπαϊκής ταυτότητάς μας.