Κόκκινη κάρτα στο ρατσισμό

FARE-UEFA-UNESCO: ΟΧΙ ΒΙΑ ΣΤΑ ΓΗΠΕΔΑ-ΚΟΚΚΙΝΗ ΚΑΡΤΑ ΣΤΟ ΡΑΤΣΙΣΜΟ

Τετάρτη, 16 Οκτώβριος 2013

Το ποδόσφαιρο είναι το μεγαλύτερο άθλημα στον κόσμο και ανήκει σε όλους μας. Θα πρέπει να είναι το δικαίωμα κάθε προσώπου να παίζει, να παρακολουθεί και να συζητάει ελεύθερα γι’ αυτό, χωρίς φόβο.

Οι εκστρατείες  της FARE  στοχεύουν  στην αντιμετώπιση των διακρίσεων. Το ποδόσφαιρο, στις εκστρατείες αυτές,  χρησιμοποιείται  ως μέσο για την καταπολέμηση του κοινωνικού αποκλεισμού πιστεύοντας ότι μέσα από τον αθλητισμό μπορείς να ευαισθητοποιήσεις ομάδες μελών, μια και το ποδόσφαιρο είναι ο βασιλιάς των αθλημάτων.

Οι γενικοί στόχοι του δικτύου FARE είναι:

  • Να προωθήσει και να ζητήσει τη  δέσμευση για την καταπολέμηση των διακρίσεων σε όλα τα επίπεδα του ποδοσφαίρου σε όλη την Ευρώπη, στα γήπεδα, στη διοίκηση, στην προπόνηση, στην αθλητική εκπαίδευση και στα μέσα μαζικής ενημέρωσης.
  • Να αξιοποιήσει τους  «ανθρώπους  του ποδοσφαίρου»  για την αντιμετώπιση των κοινωνικών διακρίσεων
  • Να αναλάβει δραστηριότητες για την ανάπτυξη ικανοτήτων και τη χειραφέτηση των περιθωριοποιημένων ομάδων που υφίστανται διακρίσεις, ιδίως των νέων, των μεταναστών, των εθνικών μειονοτήτων, των γυναικών κλπ.

Ο Όμιλος Σερρών για την UNESCO για 11η χρονιά, έχει εντάξει την καμπάνια της  FARE στις δράσεις του  και από φέτος πολλαπλασιάζει μαζί  την ειδική καμπάνια της UEFA http://www.uefa.org/video/videoid=2007524.html?autoplay=true#latest μια και μετά από εισήγηση του στο Δημοτικό Συμβούλιο  Σερρών (όπου εγκρίθηκε ομόφωνα) εντάχθηκε η πόλη των Σερρών στον συνασπισμό των Ευρωπαϊκών πόλεων της UNESCO  που δουλεύουν  κατά του ρατσισμού, http://www.eccar.info/

Στην προσπάθεια του αυτή συνεργάζεται με όλους τους κοινωνικούς φορείς που ενδιαφέρονται για το θέμα , με τις Ποδοσφαιρικές Ομάδες τα Αθλητικά Σωματεία, τους οργανωμένους φιλάθλους, καθώς και τα Σχολεία της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης ώστε όλοι μαζί να δώσουμε  ηχηρό παρόν είτε με δικές μας δράσεις είτε συμμετέχοντας σε δράσεις άλλων φορέων για  να προωθήσουν στους νέους και στην κοινωνία το μήνυμα:

ΟΧΙ ΒΙΑ ΣΤΑ ΓΗΠΕΔΑ-ΚΟΚΚΙΝΗ ΚΑΡΤΑ ΣΤΟ ΡΑΤΣΙΣΜΟ.

Και φέτος οι βδομάδες στόχου του 2013 είναι από τις 15-29 Οκτώβρη έχοντας, μαζί μας, την Πανσερραϊκή Αθλητική Ένωση γυναικών, τον  ΠΑΝΣΕΡΡΑΪΚΟ, την ακαδημία του Πανσερραϊκού, τον Εθνικό Γαζώρου, το 3ο Δημοτικό, το 20ο  Δημοτικό, το Αριστοτέλειο Εκπαιδευτήριο, τους φιλάθλους Che Guevara, την ΠΡΑΞΙΣ με τους ευρωπαίους εθελοντές, Jitka Bouskova, Marc Michel, Antoune Henine, Julia  Reiter, τους Νέους της UNESCO, Θέλμα Πολούα, Άκη Μακαρά, Παρμενίωνα Πατιά, Ανδρέα Καμελίδη, Χρύσα Βασιλακάκη.

Στα πλαίσια αυτά λοιπόν το Σχολείο μας διοργάνωσε φιλικό αγώνα ποδοσφαίρου μεταξύ των παιδιών του Γυμνασίου με τους Γυμναστές Κ. Αλεξιάδη και  Γ. Αρχοντίδη.