Οδηγική Ασφάλεια και Συμπεριφορά

Το Αριστοτέλειο Εκπαιδευτήριο Σερρών, στο πλαίσιο των διαλέξεων και ομιλιών που έχει προγραμματίσει, φιλοξένησε στο εσωτερικό αμφιθέατρο του σχολείου τον κ. Μάκη Καλλιτσάρη, πρώην αξιωματικό της τροχαίας και πραγματογνώμονα- αναλυτή τροχαίων ατυχημάτων. Η ομιλία του στους μαθητές και εκπαιδευτικούς του σχολείου συνέπεσε χρονικά με μια περίοδο έξαρσης των τροχαίων, όπως αδιάψευστα μαρτυρεί η ειδησεογραφία των ημερών. Καθημερινά σχεδόν  πληρώνουμε βαρύ φόρο αίματος, με θύματα κυρίως νέους ανθρώπους που, γοητευμένοι συνήθως από την ταχύτητα και την ψευδαίσθηση της ελευθερίας που τους δίνει, οδηγούν επικίνδυνα, με μοιραία τις περισσότερες φορές κατάληξη.

Ο κ. Καλλιτσάρης παρουσίασε στην αρχή της ομιλίας τους τις επιπτώσεις της «επιθετικής οδήγησης» στα ίδια τα θύματα, το περιβάλλον τους και την κοινωνία ευρύτερα. Ανέδειξε τη σημασία της ζώνης ασφαλείας και του κράνους για οδηγούς και συνεπιβάτες και προειδοποίησε για τις δραματικές συνέπειες για τον  ίδιο τον οδηγό και τρίτους  από την οδήγηση  υπό την επήρεια αλκοόλ και φαρμάκων.

Το επιμύθιο της ομιλίας του υπήρξε πως η βιασύνη στην οδήγηση αποβαίνει μοιραία και πως η αξία της ανθρώπινης ζωής είναι τόσο μεγάλη που πρέπει να το θυμόμαστε κάθε φορά που «αποφασίζουμε» να τη θέσουμε σε κίνδυνο, οδηγώντας χωρίς σύνεση και συμμόρφωση στους κανόνες.  

Απαιτείται αλλαγή νοοτροπίας!