Το Αριστοτέλειο στο Βουκουρέστι!

Let’s STEM up our Education

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η συμμετοχή των μαθητών, μαθητριών και εκπαιδευτικών στο πρόγραμμα του Erasmus+ με τον παραπάνω τίτλο, που πραγματοποιήθηκε το διάστημα από τις 26 Σεπτεμβρίου μέχρι τις 30 του ίδιου μήνα (διάρκεια 5 ημερών)  στην πόλη Βουκουρέστι της Ρουμανίας.

Οι μαθητές και μαθήτριές μας, μαζί με τους άλλους μαθητές των χωρών που συμμετείχαν στο πρόγραμμα  ( Ρουμανία, Σλοβενία, Πολωνία, Ιταλία και Τουρκία) παρακολούθησαν στο σχολείο φιλοξενίας (Scoala Gimnaziala Nr279) μαθήματα προγραμματισμού πάνω στον αλγόριθμο ταξινόμησης «Τurtle with python» που εμπλούτισαν τις γνώσεις τους πάνω στην πληροφορική.

Στο πλαίσιο της φιλοξενίας οι μαθητές και οι μαθήτριές μας, με τις συνοδούς καθηγήτριές τους, είχαν την ευκαιρία την πρώτη ημέρα να μεταβούν στο ιστορικό κέντρο του Βουκουρεστίου, όπου επισκέφτηκαν την Εθνική Τράπεζα της Ρουμανίας (National Bank of Romania). Ακολούθησε την επομένη ξενάγηση στο AFI Palace Cotroceni, ενώ την τρίτη ημέρα επισκέφτηκαν το περίφημο Bran Castle και τη γραφική πόλη  Brasov. Κατά την τέταρτη μέρα της παραμονής τους μετέβησαν στο Village Museum, όπου και περιηγήθηκαν στον ανοιχτό υπαίθριο χώρο που φιλοξενεί οικήματα της παραδοσιακής ζωής της Ρουμανίας στο χωριό. Η τελευταία ημέρα έκλεισε με τον πλέον εντυπωσιακό τρόπο: οι μαθητές επισκέφτηκαν την ιδιωτική συλλογή αυτοκινήτων Tiriac Collection, με τα πιο διάσημα εμπορικά σήματα αυτοκινήτων όλων των ετών.

Το πρόγραμμα υπήρξε κατά κοινή ομολογία ιδιαίτερα επιτυχημένο, γιατί έδωσε την ευκαιρία στα παιδιά να συναναστραφούν, να συνεργαστούν και να ανταλλάξουν σκέψεις με συμμαθητές και συμμαθήτριές τους από άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Διαπίστωσαν τα κοινά σημεία αναφοράς τους και κατανόησαν στην πράξη την έννοια της κοινής ευρωπαϊκής πολιτιστικής παράδοσης που ενώνει σε μια «οικογένεια» τους λαούς της Ευρώπης. Ήταν μια σημαντική εμπειρία, γιατί γέννησε τη βούληση για συμμετοχή και σε άλλα ευρωπαϊκά προγράμματα, ενώ πυροδότησε και την επιθυμία οι μαθητές να ταξιδέψουν , να σπουδάσουν και να εργαστούν, αν το επιθυμούν στο μέλλον, σε οποιαδήποτε χώρα της Ευρώπης.