Το Αριστοτελειο στο Αμαράντε της Πορτογαλίας

Erasmus Plus  «Η Επιχειρηματικότητα έχει σημασία» ENTREPRENEURSHIP MATTERS  № 2019-1-BG01-KA229-062300

Από τις 21 έως τις 25 Μαρτίου του 2022, πέντε μαθητές και δύο εκπαιδευτικοί του Αριστοτελείου Εκπαιδευτηρίου Σερρών στο πλαίσιο του προγράμματος Erasmus plus “Entrepreneurship Matters”- e-Mates 2019-1-BG01-KA229-062300_3 συμμετείχαν στο πρόγραμμα ανταλλαγής μαθητών, το οποίο φιλοξενήθηκε στην Πορτογαλία και συγκεκριμένα στην πόλη του Amarante που  απέχει 56 χιλιόμετρα από την πόλη του Πόρτο. Αναλυτικότερα,  τα σχολεία της Ελλάδας, της Βουλγαρίας, της Ιταλίας και της Ρουμανίας συμμετείχαν δια ζώσης. Αντίθετα, το σχολείο της Αυστρίας συμμετείχε διαδικτυακά στο μεγαλύτερο μέρος των δραστηριοτήτων που είχε οργανώσει το φιλόξενο σχολείο της Πορτογαλίας για τους φιλοξενούμενους μαθητές.

Στις 22 Μαρτίου οι συμμετέχοντες επισκέφθηκαν τον δήμαρχο της πόλης ο οποίος τους καλωσόρισε, τους ενημέρωσε για την όμορφη πόλη του Amarante και τους ευχήθηκε καλή διαμονή. Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε επίσκεψη στο μουσείο “Museu Municipal Amadeo de Souza Cardoso” στου οποίου τους χώρους οι μαθητές ξεναγήθηκαν και έμαθαν για σπουδαίους τοπικούς καλλιτέχνες παλαιοτέρων εποχών. Έπειτα, περιηγήθηκαν στο χώρο του καθολικού ναού “Sao Goncalo” όπου με την συνοδεία ξεναγού ανακάλυψαν τα μυστικά του ναού. Τις απογεματινές ώρες έγινε παρουσίαση εργασιών από όλες τις συμμετέχουσες χώρες στη βιβλιοθήκη του σχολείου του Amarante και στη συνέχεια η κάθε χώρα παρουσίασε τους παραδοσιακούς της χορούς και δοκίμασαν παραδοσιακές γεύσεις.

Στις 23 Μαρτίου όλοι οι μαθητές αναχώρησαν για το Πόρτο όπου είχαν την ευκαιρία να δουν τον Ατλαντικό ωκεανό. Ακόμα,  έζησαν την απίστευτη εμπειρία της διαδραστικής παρουσίασης “porto Legends” σχετικά με τους μυθικούς θρύλους της πόλης.  Στη συνέχεια, περιηγήθηκαν στην εξωραϊσμένη με επιβλητικά κτήρια πόλη του Πόρτο με εντυπωσιακότερο θέαμα τα χαρακτηριστικά πλακάκια στην πρόσοψη των κτηρίων. Επίσης, οι μαθητές έκαναν βόλτα στο κέντρο του Πόρτο κοντά στον ποταμό “Douro” ο οποίος διασχίζει την πόλη και της χαρίζει μια ιδιαίτερη ομορφιά. Τέλος, είχαν την ευκαιρία να θαυμάσουν τη θέα από ψηλά μέσα από το εναέριο τελεφερίκ του Πόρτο.

Στις 24 Μαρτίου οι δραστηριότητες συνεχίστηκαν στη πόλη του Amarante και πιο συγκεκριμένα στο σχολείο “Agrupamento Teixeira de Pascoais”. Οι μαθητές και οι καθηγητές όλων των χωρών φύτεψαν όλοι μαζί το δέντρο του Erasmus+ στην αυλή του σχολείου και έβγαλαν τις επίσημες φωτογραφίες του ταξιδιού. Έπειτα, οι Πορτογάλοι μαθητές διοργάνωσαν για τους φιλοξενούμενους δραστηριότητες με παραδοσιακά παιχνίδια της χώρας. Τα παιδιά έμαθαν για αυτόν τον πολιτισμό και διασκέδασαν όλα μαζί. Παράλληλα, οι καθηγητές είχαν την ευκαιρία να παίξουν γκολφ και να διασκεδάσουν εξίσου. Ακολούθησε γεύμα όλων των μαθητών και στη συνέχεια περίπατος στη φύση του Amarante. Οι μαθητές ξεναγήθηκαν στον ποταμό “tâmega” ο οποίος διασχίζει την πόλη και της χαρίζει πλούσια χλωρίδα. Αργότερα, μαθητές και καθηγητές παρακολούθησαν ένα μουσικό κονσέρτο από την ορχήστρα “Orquestra de Norte” στο οποίο μαγεύτηκαν από τις νότες των οργάνων των ταλαντούχων μουσικών. Στο τέλος της ημέρας, οι μαθητές οργάνωσαν ένα πολυπολιτισμικό πάρτι για να αποχαιρετιστούν και να διασκεδάσουν όλοι μαζί.

Την επόμενη ημέρα, στις 25 Μαρτίου, οι μαθητές και οι καθηγητές όλων των χωρών αναχώρησαν για την πατρίδα τους έχοντας αποκτήσει νέους φίλους, νέες εμπειρίες και σίγουρα πολύ όμορφες αναμνήσεις.