Το Αριστοτέλειο στο 7ο Μαθητικό Ευρωπαϊκό Συνέδριο Βερόνας

Το Αριστοτέλειο Εκπαιδευτήριο Σερρών έλαβε μέρος στο 7ο  Μαθητικό Ευρωπαϊκό Συνέδριο που διεξήχθη στη Βερόνα της Ιταλίας, στο διάστημα από την 1η έως την 5η Μαρτίου 2023. Το Συνέδριο διοργάνωσε το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού, εποπτευόμενο από την ΥΠΠΟΑ (διεθνή οργανισμό με παραρτήματα στο εξωτερικό), με συνδιοργανωτές το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού Ιταλίας και την Association Europeenee des Enseignants (AEDE), και είχε την έγκριση του ΥΠΕΠΘ. Θέμα του ήταν: «Οι Κοινές Ευρωπαϊκές Αρχές και Αξίες και η Συνεισφορά της Ελλάδας και του Πολιτισμού της στη Διαμόρφωσή τους». Σκοπός του Συνεδρίου ήταν η ανάδειξη της διασύνδεσης του Ελληνικού με τον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό και η κατανόηση της σημασίας του ελληνικού πνεύματος στη θεμελίωση της ευρωπαϊκής ταυτότητας, αλλά και της επιστήμης, της τέχνης και της δημοκρατικής συνείδησης.

Σε αυτό το θεματικό πλαίσιο το σχολείο μας επέλεξε ως θέμα την «Τέχνη της Πειθούς στη διαμόρφωση της κουλτούρας του Διαλόγου στη δημοκρατική Ευρώπη». Προετοιμάσαμε μια παρουσίαση τεσσάρων ενοτήτων (βίντεο, ομιλία, power point και θεατρικό) και καταφέραμε να «εμπλέξουμε» ικανοποιητικό αριθμό μαθητών. Οι μαθητές δημιούργησαν και συνέθεσαν μόνοι τους τις ενότητες της παρουσίασης, υπό την καθοδήγηση των καθηγητριών τους, της κ. Μήτσιου Ειρήνης και της κ. Τενεκετζή Φωτεινής, που ανέλαβαν την προετοιμασία και το συντονισμό της συμμετοχής.

Οι συμμετέχοντες και παρατηρητές του Συνεδρίου εκ μέρους του σχολείου μας εκδήλωσαν τον ενθουσιασμό τους για την άψογη παρουσία μας επί σκηνή,ς που επιδοκιμάστηκε και από το θερμό χειροκρότημα όλων των παρισταμένων στο συνεδριακό χώρο, όπου διεξήχθη το Συνέδριο. Ιδιαιτέρως κολακευτικές για τη συμμετοχή μας υπήρξαν οι κρίσεις του Προέδρου του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού και Προέδρου της Οργανωτικής Επιτροπής, κυρίου Κούκη Νικολάου.

Τέλος, η μετάβασή μας στην Ιταλία εξασφάλισε για τους μαθητές και τις μαθήτριές μας μια άκρως εκπαιδευτική και υψηλής ποιότητας ψυχαγωγική εμπειρία, καθώς υλοποιήθηκαν επισκέψεις και ξεναγήσεις σε πόλεις μεγάλης ιστορικής και πολιτιστικής  σημασίας, όπως είναι η Ρώμη, η Βενετία, η Φλωρεντία, η Ραβέννα, η Μπολόνια και ασφαλώς η Βερόνα.

Παρακάτω ακολουθεί το εισαγωγικό κείμενο της παρουσίασης του θέματός μας:

    Ο Πωλ Βαλερύ, γάλλος ποιητής και δοκιμιογράφος, είπε για την Ευρώπη:

 «Τρεις είναι οι ουσιαστικές προϋποθέσεις που μπορούν να προσδιορίσουν έναν αληθινό Ευρωπαίο, έναν άνθρωπο που μέσα του το ευρωπαϊκό πνεύμα μπορεί να κατοικήσει στην πληρότητά του. Παντού όπου τα ονόματα του Καίσαρα, του Γάιου, του Τραϊανού και του Βιργιλίου, παντού όπου τα ονόματα του Μωυσή και του Αποστόλου Παύλου, παντού όπου τα ονόματα του Αριστοτέλη, του Πλάτωνα και του Ευκλείδη είχαν ταυτόχρονα μια σημασία και ένα κύρος, εκεί είναι η Ευρώπη. Κάθε φυλή και κάθε χώρα που διαδοχικά εκρωμαΐστηκε,  εκχριστιανίστηκε και υποτάχθηκε πνευματικά στην παιδεία των Ελλήνων είναι πράγματι ευρωπαϊκή».

           Η Ευρώπη, λοιπόν, με το ελληνικό της όνομα, είναι οικείος χώρος όλων μας, αφού ο πολιτισμός της είναι η σύνθεση του ελληνικού, του ρωμαϊκού και του χριστιανικού πνεύματος, μια σύνθεση στην οποία το ελληνικό πνεύμα εισέφερε την ιδέα της ελευθερίας, της αλήθειας και της ομορφιάς.

  Παράγωγο του ελληνικού πνεύματος είναι η καλλιέργεια της τέχνης της Πειθούς, του διαλόγου, δηλαδή, που στηρίζεται σε επιχειρήματα, στη γόνιμη σύγκρουση- αντιπαράθεση του λόγου και του αντιλόγου και τελικά στη συναινετική σύνθεση των γνωμών. Αυτή η σύνθεση αποκαλύπτει καθάρια την Αλήθεια, μέχρι τη στιγμή της αμφισβήτησής της, της αναίρεσής της και της αντικατάστασής της από μια νέα, που επίκαιρη και ορμητική  ανταποκρίνεται πληρέστερα στις ανησυχίες και τις πνευματικές αναζητήσεις που έχουν προκύψει.

  Αυτή την Τέχνη της Πειθούς, της Ρητορικής  τέχνης, θα σας παρουσιάσουμε, της τέχνης που εφαρμόζεται σε όλα τα θεσμικά όργανα της Δημοκρατικής Ευρώπης, στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο (European Parliament), το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Council of the European Union), την Ευρωπαϊκή Επιτροπή (European Commission), το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Court of Justice of the European Union) και στα υπόλοιπα θεσμικά της όργανα, τις συμβουλευτικές επιτροπές και τους διοργανικούς φορείς της που έχουν ειδικό ρόλο.