ΤΟ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΣΤΙΣ ΜΕΡΕΣ ΤΟΥ ΚΟΡΩΝΟΪΟΥ

Το Αριστοτέλειο Εκπαιδευτήριο Σερρών μαζί με λίγα ακόμη ιδιωτικά σχολεία στο πανελλήνιο, μέσα σε τρεις μόνο ημέρες μετά το κλείσιμο των σχολείων που έγινε με εντολή της κυβέρνησης,  ξεκίνησε την τηλεκπαίδευση στους μαθητές  της Γ΄ λυκείου.

Στις επόμενες πέντε ημέρες ολοκλήρωσε την πλατφόρμα τηλεκπαίδευσης για όλες τις υπόλοιπες τάξεις.

Η πρωτοποριακή μας πλατφόρμα βασίζεται στα εργαλεία της Microsoft, Teams και OneNote.

Είμαστε το μοναδικό σχολείο στην Ελλάδα που συνδυάζει αυτά τα δύο εργαλεία, με αποτέλεσμα όχι μόνο να κάνουμε διαλέξεις αλλά και να λειτουργούμε πραγματικά σαν να βρίσκονται οι μαθητές και οι διδάσκοντες μέσα στην αίθουσα διδασκαλίας.

Η άμεση ανταπόκριση του σχολείου μας στις σημερινές απαιτήσεις είναι αποτέλεσμα της μακροχρόνιας χρήσης της ψηφιακής τάξης την οποία θέσαμε σε λειτουργία από το σχολικό έτος 2014 – 2015.

Στην ψηφιακή τάξη, η διεξαγωγή των σχολικών παραδόσεων, της μελέτης του μαθητή, αλλά και της αξιολόγησης των επιδόσεων, γίνεται μέσα από ένα σύγχρονο, λειτουργικό και ευχάριστο ψηφιοποιημένο σχολικό περιβάλλον.

Βιβλία, σημειώσεις και υποστηρικτικό υλικό, ψηφιοποιήθηκαν σε εύχρηστη μορφή και κατάλληλες μορφές αρχείων. Οργανώθηκαν κατά μάθημα και αποθηκεύτηκαν στο OneDrive. H διασύνδεση του μαθητή με τον καθηγητή είναι διαρκής. Ό,τι γράφεται από το διδάσκοντα αποτυπώνεται την ίδια στιγμή στην οθόνη του μαθητή. Επιπλέον ο μαθητής, έχει τη δυνατότητα να ανατρέξει στην παράδοση της ημέρας οποιαδήποτε στιγμή ή να θυμηθεί την παράδοση παλαιότερων μαθημάτων.

Οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί του Αριστοτέλειου είναι εξοικειωμένοι με την πρωτόγνωρη για άλλους διαδικασία της μάθησης με τηλεκπαίδευση.

Oι μαθητές μας έχουν ήδη ξεκινήσει κανονικά τα μαθήματά τους, ενώ στα περισσότερα σχολεία της επικράτειας προσπαθούν να μπουν ακόμη στην πλατφόρμα του Υπουργείου.

Δεν χρειάστηκε η πανδημία του κορωνοϊού να μας ωθήσει στην  ψηφιακή αναβάθμιση. Ήταν το όραμα και ο ρεαλιστικός σχεδιασμός του σχολείου μας ώστε να εκσυγχρονίσει το εκπαιδευτικό του σύστημα μάθησης που τώρα μας  βρήκε πανέτοιμους.

Στο ξεκίνημα κάποιοι μας ειρωνεύτηκαν, μας λοιδόρησαν, μας είπαν ονειροπόλους. Σ’ αυτούς απαντούμε ακόμη μια φορά ότι ο υπολογιστής δεν είναι μπαμπούλας, ούτε μπορεί να αντικαταστήσει το δάσκαλο. Είναι εργαλείο, είναι βοήθημα, είναι εναλλακτικός τρόπος προσέγγισης που μπορεί να μειώσει τις ανισότητες και να προσφέρει ποικίλες ευκαιρίες μάθησης σε πλήθος μαθητών. Στην εποχή του ίντερνετ, η πληροφορία είναι εκεί έξω, δεν χρειάζεται να γνωρίζουμε τα πάντα απ’ έξω αλλά να έχουμε την κριτική σκέψη και τη μεθοδολογική ικανότητα να τα εντοπίζουμε, να τα αξιολογούμε και να εφαρμόζουμε τη γνώση.

Εναρμονιζόμαστε στη νέα ψηφιακή εποχή και προετοιμάζουμε τους μαθητές μας για τις δεξιότητες του 21ου αιώνα.

 

«Πάμε μαζί κι ας μας λιθοβολούν, κι ας μας φωνάζουν αεροβάτες, όσοι δεν ένιωσαν ποτέ με τι σίδερο, με τι πέτρες, τι αίμα, χτίζουμε, ονειρευόμαστε και τραγουδούμε…» 

Οδυσσέας Ελύτης