Οι μαθητές της Α’ Γυμνασίου στο «Νόησις»

Στο πλαίσιο των εκπαιδευτικών εκδρομών το Αριστοτέλειο Εκπαιδευτήριο πραγματοποίησε μονοήμερη εκπαιδευτική εκδρομή για τους μαθητές της πρώτης Γυμνασίου στη Θεσσαλονίκη την Παρασκευή 8/4/2022. Τηρήθηκαν όλα τα μέτρα που προβλέπονται για την ασφαλή μετακίνηση των μαθητών και για την ασφάλεια τους από την μετάδοση του κορονοϊού. Το πρόγραμμα της εκδρομής τηρήθηκε στο έπακρο με την απόλυτη συνεργασία των συμμετεχόντων εκπαιδευτικών και μαθητών/-τριών. Οι μαθητές ήταν κόσμιοι σε όλη τη διάρκεια της εκδρομής και παρακολούθησαν με ενδιαφέρον τις προγραμματισμένες δράσεις.

Η εκδρομή είχε βασικό προορισμό το κέντρο τεχνολογίας και διάδοσης των επιστημών «Νόησις». Οι μαθητές μας παρακολούθησαν με μεγάλο ενδιαφέρον στη γιγαντοοθόνη του Κοσμοθεάτρου την τρισδιάστατη ταινία ” Τα θαύματα της Μηχανικής”, η οποία αναδεικνύει την ανθρώπινη ευφυΐα, που βρίσκεται πίσω από μικρά αλλά και πολύ μεγάλα τεχνολογικά επιτεύγματα, αποκαλύπτοντας τη δημιουργικότητα των μηχανικών για τη δημιουργία καλύτερων συνθηκών διαβίωσης των ανθρώπων σε όλα τα σημεία της Γης.

Ακολούθησε ξενάγηση στο “Μουσείο Τεχνολογίας”, όπου εκτίθενται αυτοκίνητα που θεωρούνται χαρακτηριστικά δείγματα της ιστορίας των αυτοκινήτων. Στη συνέχεια οι μαθητές κατανόησαν επιστημονικές γνώσεις με τρόπο διαδραστικό και διασκεδαστικό μέσα από την επαφή τους με τα εκθέματα αλληλεπίδρασης στο “Τεχνοπάρκο”. Ιδιαίτερο ήταν το ενδιαφέρον τους για την “Αρχαία Ελληνική Τεχνολογία”, μια έκθεση που καλύπτει χρονικά την περίοδο από τους Προϊστορικούς μέχρι τους Ελληνιστικούς και Βυζαντινούς χρόνους.

Τέλος οι μαθητές παρακολούθησαν στο Πλανητάριο την ταινία “Το κλίμα της Γης”. Μέσα από αυτή γνώρισαν τους παράγοντες που επηρεάζουν τις κλιματικές αλλαγές του πλανήτη μας, του οποίου η θέση στο ηλιακό σύστημα προσφέρει τις κατάλληλες συνθήκες για την ανάπτυξη και την εξέλιξη της ζωής.

Συμπερασματικά, η εκδρομή στο σύνολο της ήταν επιτυχημένη, καθώς κάλυψε τους στόχους για τους οποίους πραγματοποιήθηκε. Οι μαθητές γνώρισαν τα τεχνολογικά επιτεύγματα των ανθρώπων από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα και ευαισθητοποιήθηκαν για την τύχη της Γης εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής και συνεργάστηκαν για την πραγματοποίηση ομαδικών δραστηριοτήτων.