Ένας πλανήτης σταλμένος από τα μαθηματικά…

Μεταξύ των μεγάλων επιτευγμάτων των μαθηματικών στην αστρονομία είναι η ανακάλυψη του όγδοου και τελευταίου πλανήτη του ηλιακού μας συστήματος του Ποσειδώνα  που είναι ο μόνος πλανήτης που δεν ανακαλύφθηκε μέσω παρατήρησης αλλά μέσω υπολογισμών.
Αυτό το επίτευγμα οφείλεται στον Γάλλο μαθηματικό και αστρονόμο Ουρμπέν Λε Βερριέ τον 19ο αιώνα.
Από τα τέλη του 18ου αιώνα πολλοί αστρονόμοι είχαν παρατηρήσει πως η τροχιά του πλανήτη Ουρανού (εκείνη την εποχή ήταν ο τελευταίος γνωστός πλανήτης) δεν ακολουθούσε με ακρίβεια την τροχιά που προέβλεπε ο νόμος της παγκόσμιας έλξης του Νεύτωνα. Δύο εξηγήσεις μπορούσαν να υπάρχουν: είτε η θεωρία του Νεύτωνα ήταν λανθασμένη, είτε κάποιο άλλο άγνωστο ακόμη ουράνιο σώμα ευθυνόταν για τις παρεκκλίσεις της τροχιάς του Ουρανού. Χρειάστηκαν δύο χρόνια υπολογισμών και επίπονης εργασίας από τον Λε Βερριέ για να καταλήξει σε κάποιο αποτέλεσμα.
Τη νύχτα της 23ης προς 24ης Σεπτεμβρίου 1846, ο Γερμανός αστρονόμος Γκότφριντ Γκάλλε έστρεψε το τηλεσκόπιό του προς το σημείο που του είχε υποδείξει ο Λε Βερριέ και είδε μια  μικρή υποκύανη κουκίδα χαμένη στο βάθος του νυχτερινού ουρανού. Σε απόσταση μεγαλύτερη από τέσσερα δισεκατομμύρια χιλιόμετρα από τη Γη ο πλανήτης ήταν όντως εκεί!
Η δύναμη των εξισώσεων κατάφερε να αποκαλύψει και να περιγράψει τα βήματα του νέου πλανήτη γύρω από τον Ήλιο
Αθανάσιος Ανδρικάκης
Μαθηματικός του
Αριστοτελείου Εκπαιδευτηρίου