Διάλεξη του κ. Γιάννη Δημολιάτη στο Αριστοτέλειο Εκπαιδευτήριο Σερρών

«Θα υπάρχει ελληνική γλώσσα μετά 100 χρόνια παγκοσμιοποίησης;» 

 

Την Τρίτη 16 Ιανουαρίου 2024 στο Αμφιθέατρο του σχολείου μας είχαμε τη χαρά και την τιμή  να παρακολουθήσουμε τη διάλεξη του ιατρού Αναπληρωτή Καθηγητή Υγιεινής και Ιατρικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων κ. Γιάννη Δημολιάτη με θέμα: «Θα υπάρχει ελληνική γλώσσα μετά 100 χρόνια παγκοσμιοποίησης;»

Στη διάρκεια της διάλεξης ετέθησαν προβληματισμοί σχετικά με την προοπτική διατήρησης της ελληνικής γλώσσας στο παγκοσμιοποιημένο περιβάλλον του μέλλοντος, την ταυτότητα των Ελλήνων στο απώτερο μέλλον, τη σχέση παιδείας και  εθνικής ταυτότητας, τις ενέργειες που πρέπει να κάνουμε για την αποσόβηση του κινδύνου να καταστεί η Ελληνική «γλώσσα υπό εξαφάνιση».

Οι μαθητές και οι μαθήτριες κατανόησαν επίσης τη λειτουργία του εγκεφάλου κατά τη διαδικασία της μάθησης, τη συμμετοχή των αισθητηρίων οργάνων σ’ αυτή, τη σχέση γραφής και γλώσσας, την προοπτική δημιουργίας ενός διεθνούς αλφαβήτου και άλλα επιμέρους θέματα.

Η προσέγγιση των ερωτημάτων έγινε με διάδραση, απαλλαγμένη από την τυπική μορφή μιας διάλεξης. Η πρωτοτυπία και το περιεχόμενο  του θέματος υπήρξε αποτέλεσμα της ακαδημαϊκής ιδιότητας του ομιλούντος (αναπληρωτής καθηγητής στο τμήμα Ιατρικής του  Πανεπιστημίου των Ιωαννίνων, με πολυετή ακαδημαϊκή θητεία  και πλήθος τίτλων σπουδών) και του πηγαίου ενδιαφέροντός του για την Πολιτική και την Παιδεία.

Ευχαριστούμε θερμά τον κ. Δημολιάτη που αφύπνισε, προβλημάτισε και εμπλούτισε τις γνώσεις και τις ευαισθησίες μας για το ζήτημα της γλώσσας και της λειτουργίας της και του ευχόμαστε να συνεχίσει το ερευνητικό του έργο και τη φιλοσοφική του αναζήτηση για όσα χρόνια το επιθυμεί!