Το Αριστοτέλειο στο «Lodi» της Ιταλίας

To Αριστοτέλειο Εκπαιδευτήριο Σερρών, στο πλαίσιο του προγράμματος Erasmus plus Entrepreneurship Matters 2019-1-BG01-KA229-062300, με τα συνεργαζόμενα σχολεία της Ιταλίας της Πορτογαλίας και της Ρουμανίας, δια ζώσης, ενώ της Βουλγαρίας και Αυστρίας διαδικτυακά, επισκέφθηκε το Lodi της Βόρειας Ιταλίας.

Η επίσκεψη πραγματοποιήθηκε από 21 έως και 25 Φεβρουαρίου 2022, και η αποστολή, που απαρτίζονταν από καθηγητές και μαθητές, συμμετείχε στις διεργασίες της συνάντησης με θέμα τον βιολογικό τρόπο καλλιέργειας τροφίμων, καθώς και τον οικολογικό τρόπο παραγωγής και παρασκευής των προϊόντων που χρησιμοποιούν οι διάφορες βιομηχανίες της περιοχής και τον τρόπο που αυτές επωφελήθηκαν, ώστε να αυξήσουν την κερδοφορία των επιχειρήσεών τους. Κεντρικό θέμα και συμπέρασμα της συνάντησης ήταν η αειφορία  ως μοναδική λύση για την αντιμετώπιση των οικολογικών προβλημάτων του πλανήτη μας.

Στη συγκεκριμένη διοργάνωση το σχολείο μας παρουσίασε την πόλη των Σερρών με εικόνες και βίντεο, και ολοκλήρωσε την παρουσίαση με το συρτάκι του Ζορμπά προκαλώντας μεγάλο ενθουσιασμό στους συμμετέχοντες. 

Η αποστολή επισκέφθηκε το  Istituto “E.merli” Villa Igea Lodi,  όπου ξεναγήθηκε στις εγκαταστάσεις του έχοντας και βιωματική συμμετοχή στην παρασκευή διαφόρων γλυκών αλλά και αλμυρών εδεσμάτων της Σχολής. Στη συνέχεια επισκέφθηκε στο κέντρο της πόλης, το Istituto Tecnico Economico e Tecnologico – “A. Bassi” – Lodi, σχολή γευσιγνωσίας, στην οποία εκπαιδεύονται σεφ αλλά και σερβιτόροι, έχοντας, παράλληλα, τη χαρά να γευτεί  ένα πλήρες μενού της σχολής αλλά και τον τρόπο με τον οποίο πραγματοποιείται η διαδικασία του σερβιρίσματος. Μεταξύ άλλων, ξεναγήθηκε σε αρκετούς υδροβιότοπους, καθώς, και στον ποταμό “Pο” όπου είχε τη δυνατότητα να παρατηρήσει, δια ζώσης, τη χλωρίδα και την πανίδα της περιοχής. Τελευταίος προορισμός της ξενάγησης, το μουσείο μοντέρνας τέχνης,   Galleria D’arte Moderna Milano στο Μιλάνο.

Συμπερασματικά, επισημαίνουμε ότι εκτός από την πολύ καλά οργανωμένη φιλοξενία που μας παρείχαν οι Ιταλοί συνάδελφοι αλλά και συμμαθητές των παιδιών, αυτό που έμεινε ως εικόνα είναι η συγκίνηση στα μάτια των παιδιών κατά την ώρα του αποχωρισμού τους!

Σας ευχαριστούμε όλους!