Στο Αριτοτέλειο…δικάσαμε…

Αυτό ακριβώς έκαναν οι μαθητές της γ΄ Γυμνασίου του Εκπαιδευτηρίου μας που έλαβαν μέρος στην εκπαιδευτική δράση με τίτλο «Η Δικαιοσύνη πάει σχολείο». Στην πραγματικότητα η δράση περιελάμβανε βιωματικό εργαστήρι πρόληψης της ανήλικης παραβατικότητας (εικονική δίκη) με την καθοδήγηση και εποπτεία των Επιμελητριών Ανηλίκων και Κοινωνικής Αρωγής κ. Βασιλικής Πέτσα και κ.Ελένης Χατζηβασιλείου αντίστοιχα, τις οποίες ευχαριστούμε θερμά για την υλοποίηση της δράσης και την ουσιαστική προσέγγιση του θέματος της ανήλικης παραβατικότητας, η οποία -ειρήσθω εν παρόδω- εμφανίζει μεγάλη έξαρση στις μέρες μας.

Το εργαστήρι περιελάμβανε τρεις θεματικές ενότητες. Η πρώτη αφορούσε το Δίκαιο των Ανηλίκων, οι βασικές αρχές και οι στοχεύσεις του οποίου εξηγήθηκαν με τρόπο απλό και κατανοητό. Η δεύτερη ενότητα ενέπλεξε τους μαθητές σε ένα παιχνίδι ερωτοαποκρίσεων σε υποθετικά σενάρια της ανήλικης παραβατικότητας και των επιπτώσεών της. Η τρίτη, και πιθανότατα  πιο ενδιαφέρουσα για τα παιδιά, ήταν αυτή της εικονικής δίκης, με τους μαθητές σε ρόλο δικαστή, εισαγγελέα, γραμματέα έδρας, πολιτικού ενάγοντος, κατηγορουμένου, δικηγόρου υποστήριξης κατηγορίας, δικηγόρου υπεράσπισης, και μαρτύρων.

Με τη δράση αυτή οι μαθητές κατανόησαν ότι το Δίκαιο Ανηλίκων αποτελεί πολιτισμική κατάκτηση του δυτικού κόσμου που προσεγγίζει με σεβασμό και σωφρωνιστική διάθεση την ανηλικότητα. Αντιλήφθηκαν ότι η ευθύνη, ο σεβασμός στο νόμο και στην πολιτεία είναι ευγενή καθήκοντα και κοινωνικές αρετές και προβληματίστηκαν σχετικά με τις συνέπειες-συχνά τραγικές-επιλογών που μπορεί να σημαδέψουν την τιμή, την υπόληψη και κυρίως τη συνείδηση του ανθρώπου για πάντα.