Η πολιτιστική ταυτότητα και η τρέχουσα σημασία της στην Ευρώπη σήμερα

Στις 30 Νοεμβρίου έως και τις 6 Δεκεμβρίου του 2017 πραγματοποιήθηκε εκπαιδευτική επίσκεψη δύο καθηγητών και τεσσάρων μαθητριών – Αλεξιάδου Γεωργία, Βακάλου Μαγδαληνή, Σπυροπούλου Αλεξάνδρα, Πούλου Ευαγγελία -του σχολείου μας στα πλαίσια της διεθνούς δραστηριότητας μάθησης, διδασκαλίας και κατάρτισης C3 του Ευρωπαϊκού Προγράμματος “The Gate” 2016-1-SK01-KA219-022503_6 στο Λύκειο LentizReviuslyceum στο Maassluis της Ολλανδίας. 

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, μαθητές και καθηγητές παρουσίασαν τις εργασίες τους, συμμετείχαν σε workshops, παρακολούθησαν διαλέξεις  και συμμετείχαν σε συζητήσεις με στόχο την ανταλλαγή απόψεων και την εξαγωγή συμπερασμάτων. Παράλληλα, η ομάδα επισκέφθηκε το μουσείο Van Gogh στο Άμστερνταμ, τη Βουλή στη Χάγη, την πόλη του ζωγράφου Vermeer στο Ντελφτ και την πολυπολιτισμική πόλη του Ρότερνταμ όπου επισκέφθηκε τη Γέφυρα Erasmus, τον πύργο Euromast, το αρχιτεκτονικό θαύμα Cubic Houses και το άγαλμα του Desiderius Erasmus.

Προγραμματίστηκαν επισκέψεις και επαφές με τοπικούς φορείς, σε εξαιρετική συνεργασία πάντα με το σχολείο φιλοξενίας της Ολλανδίας και τα υπόλοιπα 6 σχολεία -Ελλάδας, Σλοβακίας, Γαλλίας, Αγγλίας και 2 σχολείων της Ιταλίας – που συμμετείχαν στο πρόγραμμα, με γνώμονα τη γνωριμία των μαθητών με την πολιτιστική κληρονομιά καθώς και την επαφή τους με την πολυπολιτισμική κουλτούρα της Ολλανδίας και τις πρωτοποριακές δομές της κοινωνίας του τόπου. Ο άρτιος σχεδιασμός  είχε ως αποτέλεσμα την επίτευξη των αρχικών στόχων και την άψογη υλοποίηση του προγράμματος.