Σκοτάδι και φως στο δάσος των συναισθημάτων

Το σχολείο έχει προσκαλέσει την ΤΡΙΤΗ 25 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ τον κορυφαίο  αφηγητή Δρ. Στέλιο Πελασγό και  παρουσίασε στους μαθητές μας την νέα του αφήγηση με τίτλο ΠΑΡΑΜΥΘΙ ΚΑΙ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΑ.

Ακολουθούν πληροφορίες για την δράση και το βιογραφικό του αφηγητή.

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΔΡΑΣΗ ΣΧΟΛΕΙΟΥ

ΣΚΟΤΑΔΙ και ΦΩΣ στο ΔΑΣΟΣ των  ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΩΝ

Με τον Δρ. Στέλιο Πελασγό

ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ 1 ΩΡΑ ΚΑΙ 30 ΛΕΠΤΑ, ΤΡΙΤΗ 25 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ

Μετά από 24 χρόνια εργασίας στο δάσος των παραμυθιών, ο Δρ. Στέλιος Πελασγός, παρουσιάζει φέτος για πρώτη φορά, μια παράσταση αφήγησης στηριγμένη στην πολλαπλή νοημοσύνη, με κέντρο του τα συναισθήματα στα λαϊκά παραμύθια, για να προστατευτούμε από την συναισθηματική ανευθυνότητα.

Κάθε συναίσθημα έχει την νυχτερινή αλλά και την πρωινή του όψη, την θρεπτική και την φαρμακερή του μορφή- πότε το φορούμε σαν πανοπλία προστασίας ή σαν φτερά στην πλάτη και πότε κολλά πάνω μας σαν το πουκάμισο του Κένταυρου στην σάρκα του Ηρακλή και μας κατακαίει. Νύχτα και μέρα περπατά ο αφηγητής στο δάσος των συναισθημάτων και ότι βλέπει και ακούει μας το διηγείται.

Μια παράσταση αφήγησης λαϊκών ιστοριών, μύθων και παραμυθιών για τον Θυμό, την Εμπιστοσύνη, την Μοναξιά, τον Έρωτα και την συμπάθεια (empathy) την ικανότητα να συμπάσχουμε.

Βιογραφικό του αφηγητή

Ο Δρ. Στέλιος Πελασγός ξεκίνησε την αναβίωση της τέχνης της παραδοσιακής προφορικής λογοτεχνίας και αφήγησης στην χώρα μας. Είναι ιστορητής , συγγραφέας, παιδαγωγός και μελετητής της προφορικής λογοτεχνίας και παράδοσης. Έχει την καλλιτεχνική διεύθυνση του Διεθνούς Φεστιβάλ Αφήγησης και τεχνών του Λόγου του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κοζάνης καθώς και του Διεθνούς Φεστιβάλ “Κάτω από τα δέντρα..” του Δήμου Μουρεσίου Πηλίου.    Την τέχνη του την κληρονόμησε από την γιαγιά του, την Ελευσίνια Δήμητρα. Την καλλιέργησε σπουδάζοντας στην Ελλάδα και την Ευρώπη και δημιουργώντας στα τέσσερα μονοπάτια των σύγχρονων προφορικών αφηγητών: την λογοτεχνία, το (σωματικό) θέατρο, την παιδαγωγική και την ψυχοθεραπεία.

Γνώρισε τους σύγχρονους παραμυθάδες στην Γαλλία στα τέλη της δεκαετίας του 1980.Αναζητώντας τις μικρές ανθρώπινες κοινότητες, την σιωπή και το σκοτάδι που κλωσούν τα παραμύθια εγκατέλειψε την Αθήνα το 1990 και εγκαταστάθηκε αρχικά στον Βόλο και αργότερα στο Πήλιο.  Από τότε έχει αφοσιωθεί στην τέχνη της προφορικής λογοτεχνίας και αφήγησης.

Δίνει παραστάσεις αφήγησης και διδάσκει σε εργαστήρια για την τέχνη του ταξιδεύοντας σε όλη την Ελλάδα, την Κύπρο και την Ευρώπη.  Το φθινόπωρο του 1995-96, συνδιοργάνωσε την διεθνή συνάντηση «Άκου μια ιστορία» για την προφορική αφήγηση στο ίδρυμα Γουλανδρή- Χορν όπου αφηγήθηκαν και δίδαξαν την τέχνη τους  ιστορητές  από όλο τον κόσμο. Παράλληλα παρουσιάστηκαν από ειδικούς οι εφαρμογές της ιστόρησης στην σύγχρονη τέχνη, την παιδεία και την θεραπεία.

Έχει διδάξει στο   Τμήμα Ειδικής Αγωγής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Η διδακτορική του διατριβή «Η προφορική αφήγηση και η παιδαγωγική αξιοποίηση της ελληνικής λαϊκής λογοτεχνίας» εξετάζει την μαθητεία του προφορικού λογοτέχνη, παραμυθά από την σκοπιά της πολλαπλής  νοημοσύνης και αναζητά εφαρμογές της στο σύγχρονο σχολείο.

Συνεργάζεται τακτικά από το 1998 με το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού Κύπρου για τη γνωριμία του κυπριακού κοινού με την αναβίωση της παραδοσιακής προφορικής αφήγησης.  Από το 2002 εφαρμόζει πρωτότυπη μέθοδο, που δημιούργησε για την Υπηρεσία Καταπολέμησης Ναρκωτικών της Αστυνομίας Κύπρου, με σκοπό τη πρόληψη χρήσης  εξαρτητικών ουσιών, για μαθητές πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, βασισμένη στην αφήγηση λαϊκών παραμυθιών. Στο πλαίσιο αυτής της συνεργασίας, και με σκοπό την ευαισθητοποίηση των εφήβων και των ενηλίκων, ανέβασε, στη Λευκωσία, μια παράσταση θεάτρου(2004) και μια αφήγησης(2005) με πρώην χρήστες   εξαρτησιογόνων ουσιών, μέλη της θεραπευτικής κοινότητας «Η Αγία Σκέπη».

Από το 2002 δημιούργησε ένα εργαστήρι αφήγησης τρίτης ηλικίας στα ΚΑΠΗ Δήμου Βόλου με το οποίο επισκέφθηκε σχολεία, έδωσε παραστάσεις και δημιούργησε ραδιοφωνική εκπομπή.

Χρησιμοποίησε, ακόμα, την τέχνη του για βοήθεια παιδιών με νοητικές και σωματικές αναπηρίες.   Πολυάριθμες εκδηλώσεις του έχουν γίνει για την ενίσχυση των εκστρατειών της Διεθνούς Αμνηστίας, της οργάνωσης διεθνούς αλληλεγγύης Μια Γη, οικολογικών οργανώσεων κ.α.

Στο Βόλο έχει δώσει πολυάριθμες παραστάσεις «λογοτεχνικού αναλογίου» για ενήλικες (Δημοτικό Κέντρο Ιστορίας) και παιδιά (παιδικές βιβλιοθήκες) αναδεικνύοντας τη σύνδεση της γραπτής λογοτεχνίας με τη προφορικότητα.

Είναι ακόμη σκηνοθέτης, συγγραφέας θεατρικών έργων, βιβλίων για παιδιά, για ενήλικες καθώς και σεναρίων για παιδικές εκπομπές.

Η κρατική τηλεόραση Ε.Τ. 1 έχει αφιερώσει τρια ντοκιμαντέρ στο έργο του:  Παρασκήνιο, Ένας άνθρωπος, ένας τόπος και Μια μέρα για όλους.   Αφηγείται στα ελληνικά, αγγλικά, γαλλικά και ιταλικά.

 

Ο Γυμνασιάρχης

Η υπεύθυνη πολιτιστικών προγραμμάτων Γυμνασίου

Αγάπιος Πουλιτσίδης

Άννα Σαϊνατούδη