Όταν το θέατρο «πηγαίνει» στο.. Αριστοτέλειο!

H σχολική κοινότητα του Αριστοτελείου Εκπαιδευτηρίου Σερρών είχε την χαρά να παρακολουθήσει στο χώρο του σχολείου τη θεατρική παράσταση « Μοσκώβ Σελήμ» , του τελευταίου διηγήματος του Γεωργίου Βιζυηνού. Την παράσταση ανέβασε  η θεατρική ομάδα ΠΑΠΑΛΑΝΓΚΙ, σε συνεργασία με το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Σερρών και το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Ιωαννίνων. Αντλώντας υλικό και από την κοινή παράδοση των βαλκανικών λαών, η ομάδα των ηθοποιών μας μεταφέρει στην πολυπολιτισμική Θράκη και στην ταραγμένη ιστορία του 19ου αιώνα, συνδέοντας το χτες με το σήμερα.

Ο Μοσκώβ Σελήμ αποτελεί ύμνο στη φιλία των ανθρώπων και των λαών. Ο ήρωας είναι ένας τούρκος στρατιώτης, που μετά την αιχμαλωσία του σε κάποιον από τους ρωσοτουρκικούς πολέμους, επιθυμεί να «γίνει» Ρώσος. Μέσα από τη διήγηση των περιπετειών του, ο συγγραφέας μας καλεί να ανακαλύψουμε τον Άλλον δίπλα μας και, τελικά, να κατανοήσουμε τον ίδιο μας τον εαυτό.

Η παράσταση, όπως ήταν αναμενόμενο, άρεσε στους μαθητές μας, που την παρακολούθησαν με ενδιαφέρον, παρά τη δυσκολία της γλώσσας του κειμένου. Οι ευρηματικές σκηνοθετικές «λύσεις-τεχνικές», η παραστατική απόδοση του κειμένου από τους νέους σε ηλικία, αλλά ώριμους σε ερμηνεία ηθοποιούς, αλλά κυρίως τα βαθύτερα νοήματα κατάφεραν να μεταφέρουν το μήνυμα που θέλει τον άνθρωπο να βρίσκεται πάνω και  πέρα από τις φυλές και τα έθνη.