Το club Ιστορίας της Tέχνης του Αριστοτελείου προτείνει στα παιδιά το «upcycling»

Την ανακύκλωση την ξέρουμε όλοι και απαραίτητο είναι να την εφαρμόζουμε στην καθημερινότητα μας. Καιρός όμως να γνωρίσουμε και έναν καινούργιο όρο το «upcycling», ελληνιστί δημιουργική ανακύκλωση. Είναι μια τάση που διεθνώς κερδίζει όλο και περισσότερο έδαφος.
Τι ακριβώς είναι το «upcycling»; Σύμφωνα με την φιλοσοφία του καινούργια ρούχα προκύπτουν από παλιά υφάσματα, αντικείμενα που δεν γεμίζουν το μάτι μετατρέπονται σε εναλλακτικά κοσμήματα, η παλιά καρέκλα της γιαγιάς γίνεται το αγαπημένο μας έπιπλο.

Πέρα από την οικολογική πλευρά του πράγματος η επαναχρησιμοποίηση υλικών, δίνει το πράσινο φως στην καλλιτεχνική δημιουργικότητα του καθενός, καθώς δεν απαιτεί σπουδαίες γνώσεις ούτε ιδιαίτερη δεξιοτεχνία.
Μάλιστα στα πλαίσια της Ιστορίας της Τέχνης, συνδυάσαμε το «upcycling» με το κίνημα της «Arte Povera» που εκθειάζει τα ευτελή υλικά.
Συγκεκριμένα εμείς θελήσαμε να φτιάξουμε κοσμήματα από υλικά που ήδη υπήρχαν στο σπίτι και μάλλον θα κατέληγαν στα σκουπίδια ( μπίλιες, φόδρες, παλιές δαντέλες, παλιά κουμπιά ).
Ευχαριστούμε θερμά την κ. Μαρίνα Μαρίνου – Γραμματέα του Συλλόγου Γονέων του Αριστοτελείου – που ανταποκρίθηκε στην πρόσκληση μας και με την συνεργασία της πραγματοποιήσαμε την ιδέα μας, να εφαρμόσουμε το «upcycling» στην πράξη.

Εις το επανιδείν

Ελίζα Κουγιουμτζόγλου
Υπεύθυνη  club Ιστορία της Τέχνης