Η Α΄ ΛΥΚΕΙΟΥ ΣΤΗΝ ΠΑΤΡΑ

Το Αριστοτέλειο Εκπαιδευτήριο Σερρών πραγματοποίησετην τετραήμερηεκπαιδευτικήεκδρομήτης Α’ Λυκείουστην Πάτρα,από04/4/2019 μέχρι 7/4/2019.

Οιμαθητές μας, με βάση το πρόγραμμα της εκδρομής, είχαν την ευκαιρία να επισκεφθούν χώρους με ιστορικό και αρχαιολογικό ενδιαφέρον, μνημεία της εθνικής πολιτισμικής μας κληρονομιάς. Πρώτος σταθμός της περιήγησής μας ήταν η ιστορική μονή της Αγίας Λαύρας, όπου το 1821 αποτέλεσε το κέντρο της εθνεγερσίας κατά των Τούρκων, με την ύψωση του Λαβάρου και την ορκωμοσία των αγωνιστών από τον Παλαιών Πατρών Γερμανό. Ύψιστη συγκίνηση και δέος στη θέα του Λαβάρου, του πρώτου εθνικού συμβόλου.

Συνεχίσαμε στα Καλάβρυτα, που πρωτοστάτησαν στα ιστορικά γεγονότα της κατοχής από τα ναζιστικά στρατεύματα της Γερμανίας. Οι κατακτητές έκαψαν την πόλη και σκότωσαν όλο τον ανδρικό πληθυσμό. Οι μαθητές βίωσαν έντονα συναισθήματα στο Μουσείο του Ολοκαυτώματος της πόλης, καθώς και στο λόφο του Καπή, όπου έγινε η εκτέλεση των κατοίκων.

Τη δεύτερη μέρα, γνώρισαν τους αρχαιολογικούς θησαυρούς στο χώρο της αρχαίας Ολυμπίας, που καθιερώθηκε στο πανελλήνιο ως το σημαντικότερο θρησκευτικό και αθλητικό κέντρο. Εδώ γεννήθηκαν οι σπουδαιότεροι αγώνες της αρχαίας Ελλάδας, οι Ολυμπιακοί. Στο Μουσείο της Ολυμπίας θαύμασαν τον Ερμή του Πραξιτέλους, την Νίκη και τον Απόλλωνα. Παρακολούθησαν με ενδιαφέρον τις ξεναγήσεις και εξέφρασαν τον θαυμασμό τους για το αισθητικό κάλλος και την αρμονία του αρχαίου πολιτισμού.

Η επίσκεψη στην εκκλησία του Αγίου Ανδρέα, πολιούχου της Πάτρας, γέμισε θρησκευτική συγκίνηση τους μαθητές. Είναι ο μεγαλύτερος και καλλιτεχνικότερος ναός των Βαλκανίων και ένας από τους μεγαλύτερους της Ευρώπης.

Η εκδρομή, παράλληλα με την εκπλήρωση των παιδαγωγικών-μορφωτικών στόχων, προσέφερε σε όλους μας, μαθητές και εκπαιδευτικούς, όμορφες στιγμές και βιώματα, που θα μεταμορφωθούν σε νοσταλγικές αναμνήσεις.