Επίσκεψη των μαθητών του Αριστοτελείου Εκπαιδευτηρίου στην Κωστοπούλειο Στέγη

Την Δευτέρα, 17 Δεκεμβρίου, πραγματοποίησαν επίσκεψη στην Κωστοπούλειο Στέγη Σερρών οι μαθητές της Α΄ Γυμνασίου του Αριστοτελείου Εκπαιδευτηρίου Σερρών, μαζί με τις καθηγήτριες των Θρησκευτικών και της Βιολογίας, κυρίες Σαββοπούλου και Μαντενούδη. Πρόκειται για προγραμματισμένη επίσκεψη , στο πλαίσιο της κοινωνικής αγωγής που παρέχει το εκπαιδευτήριό μας.

Οι μαθητές επισκέφτηκαν τους ηλικιωμένους, τους πήγαν γλυκίσματα και τους είπαν τα κάλαντα στα ελληνικά, αγγλικά και γερμανικά, με την κυρία Σαββοπούλου να τους συνοδεύει στο πιάνο. Η χαρά των τροφίμων του γηροκομείου ήταν έκδηλη, όπως και η συγκίνηση, καθώς, αυτές τις ημέρες των γιορτών, η ανάγκη για επικοινωνία είναι μεγαλύτερη. Στο τέλος, αφού κεράστηκαν οι μαθητές και οι καθηγήτριες, βγήκαν αναμνηστική φωτογραφία, μαζί με τους ηλικιωμένους, μπροστά στο στολισμένο δέντρο του χώρου υποδοχής.

Η συγκεκριμένη επίσκεψη ήταν για το σχολείο μας προτεραιότητα, καθώς είναι γνωστός και δυσάρεστος ο αποκλεισμός που υφίστανται οι ηλικιωμένοι άνθρωποι. Υπάρχει έλλειμμα ενδιαφέροντος και σεβασμού στην ευαίσθητη αυτή ηλικιακή ομάδα, μια ιδιότυπη μορφή κοινωνικού ρατσισμού – πτυχή της γενικότερης κρίσης των ηθικών αξιών, που καθιστούν το σύγχρονο άνθρωπο αδιάφορο και ανάλγητο για το συνάνθρωπο. Όμως το σχολείο έχει χρέος να ευαισθητοποιήσει το νέο άνθρωπο απέναντι στους ηλικιωμένους, να καταδείξει τα προβλήματά τους και να ωθήσει τους  νέους να επιδεικνύουν ενδιαφέρον για τους μεγάλους ανθρώπους, εκτιμώντας την υπόσταση και τις ιδιαίτερες ανάγκες τους. Μόνον έτσι υπάρχει ελπίδα να γαλουχηθούν ευαίσθητες και υπεύθυνες νέες γενιές, που θα συμβάλουν στην  ανθρωποκεντρική λειτουργία της κοινωνίας μας.