Εκδρομή τελειοφοίτων στο εξωτερικό

Την πολυήμερη εκδρομή τους, με κύριο προορισμό το Άμστερνταμ και τις Βρυξέλλες, πραγματοποίησαν και οι τελειόφοιτοι του εκπαιδευτηρίου μας, συγχρόνως με τις υπόλοιπες τάξεις του λυκείου (για των οποίων το πρόγραμμα σας ενημερώσαμε σε προηγούμενες αναρτήσεις μας.) Την εκδρομή αυτή, προγραμμάτισαν μαθητές και εκπαιδευτικοί καιρό πριν και αυτός είναι ένας από τους λόγους που υλοποιήθηκε με απόλυτη επιτυχία.

Στο Άμστερναμ, την πόλη που επιπλέει, πραγματοποίησαν επίσκεψη στα αξιοθέατα, όπως η πλατεία Νταμ, με τα βασιλικά ανάκτορα και τη Νέα Εκκλησία. Ακολούθως μετέβησαν στις πλατείες Ρέιμπραντ και Λάιτσεπλεϊν και την πλατεία των Μουσείων. Μεταξύ των μουσείων  ήταν και αυτό του « Βαν Γκογκ», όπου βρίσκεται η μεγαλύτερη συλλογή έργων του Ολλανδού ζωγράφου, όπως οι σκυθρωποί « Πατατοφάγοι» και το διάσημο βάζο με τα «Ηλιοτρόπια».  Το επόμενο μουσείο που επισκέφτηκαν ήταν και το Rijksmuseum, με τη μεγαλύτερη συλλογή έργων τέχνης, όπου θαύμασαν την περίφημη «Νυχτερινή περίπολο» του Ρέμπραντ και άλλα αξιόλογα έργα. Μια βόλτα με το καραβάκι στα κανάλια του Άμστερνταμ, που είναι γνωστή ως Βενετία του Βορρά, ολοκλήρωσε την περιήγηση στην πόλη και άφησε βέβαια τις ωραιότερες εντυπώσεις.

Η επίσκεψη στις Βρυξέλλες περιελάμβανε γνωριμία με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, όπου οι μαθητές μας ενημερώθηκαν για τις αρμοδιότητές του. Ακολούθως ξεναγήθηκαν στο « Ατόμιουμ», που είναι για τις Βρυξέλλες ό,τι είναι για το Παρίσι ο πύργος του Άιφελ. Το Ατόμιουμ αναπαριστά ένα μόριο σιδήρου μεγεθυμένο κατά 165 εκατομμύρια φορές. Το ταξίδι στις Βρυξέλλες έκλεισε με μια βόλτα στην πανέμορφη πλατεία GrandPlace, μεσαιωνική πλατεία περιτριγυρισμένη από όμορφα παλιά κτήρια.

Το ταξίδι, όμως, προέβλεπε και άλλες πόλεις, όπως τη Χάγη, την πόλη της «ειρήνης», έδρα των Διεθνών Δικαστηρίων και του Ολλανδικού Κοινοβουλίου. Επόμενοι σταθμοί η Ντελφτ, η πρώτη πρωτεύουσα της Ολλανδίας, με το πανέμορφο μεσαιωνικό κέντρο της, το Ρότερνταμ, το μεγαλύτερο εμπορικό λιμάνι του κόσμου, η γραφική Γάνδη και το Μπρυζ, μια από τις ομορφότερες πόλεις της Κεντρικής Ευρώπης.

Οι μαθητές συνηθίζουν να λένε ότι κάθε εκδρομή είναι καλύτερη από την προηγούμενη. Έτσι και οι μαθητές μας της Γ΄Λυκείου επέστρεψαν και μας δήλωσαν ότι αυτή ειδικά η εκδρομή ξεπέρασε κάθε προσδοκία τους. Και έτσι είναι. Αποτελεί μοναδική και ανεπανάληπτη, στην κυριολεξία, εμπειρία η τελευταία εκδρομή με όλους τους συμμαθητές και τους καθηγητές, με τους οποίους οι μαθητές μοιράστηκαν, ο καθένας ξεχωριστά, έξι ωραία χρόνια της φοίτησης στο σχολείο. Όταν μάλιστα η εκδρομή πραγματοποιείται και σε ένα τόσο όμορφο και ενδιαφέροντα προορισμό, πώς μπορούμε να διαψεύσουμε την εκτίμησή τους ότι «αυτή ήταν η καλύτερη εκδρομή με το σχολείο»;