Εκδρομή στην Ανδριανούπολη

Ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του σχολείου του Αριστοτελείου Εκπαιδευτηρίου  διοργάνωσε εκδρομή με προορισμό την  Ανδριανούπολη της Αν. Θράκης, το διήμερο 28-29 Νοεμβρίου 2015.

Η όλη διαχείριση της εκδρομής πραγματοποιήθηκε από το  Γραφείο Γενικού ΤουρισμούΠρακτορεία Ταξιδίων  «Κωνσταντινίδης».

Η αναχώρηση πραγματοποιήθηκε χωρίς καθυστέρηση κατά την προγραμματισμένη ώρα και τα 370 χλμ απόστασης διανύθηκαν εντός του χρονοδιαγράμματος, με δυο ολιγόλεπτες στάσεις.  

Από το Συνοριακό Σταθμό Καστανιών,  το μοναδικό σημείο όπου τα σύνορα δεν ταυτίζονται με τον ποταμό Έβρο, αλλά είναι χερσαία, ο δρόμος που οδηγεί στην Αδριανούπολη έχει μήκος μόλις 10 χιλιόμετρα.

Το πρώτο χωριό που συνάντησαν οι εκδρομείς  μετά το Ελληνικό Φυλάκιο των Καστανιών ήταν η παλαιά Ορεστιάδα νυν  Καραγάτς. Στην άκρη του οικισμού επισκέφτηκαν  και ξεναγήθηκαν  στον εντυπωσιακό σε μέγεθος σιδηροδρομικό σταθμό, τμήμα της γραμμής Κωνσταντινούπολης – Βιέννης, που σήμερα φιλοξενεί τμήμα της πανεπιστημιακής σχολής Καλών Τεχνών. Στο σταθμό υφίσταται απομεινάρι συρμού του περίφημου Οριάν Εξπρές, το οποίο μονοπώλησε το ενδιαφέρον  των εκδρομέων.  Μετά τη ξενάγηση στον πρώην Σιδηροδρομικό Σταθμό ξαπόστασαν για λίγο δίπλα στη πέτρινη γέφυρα του ποταμού Τούντσα, παραποτάμου του Έβρου. Η παρέα έφτασε στο προορισμό διανύοντας μια δεκάλεπτη διαδρομή.

Η Αδριανούπολη σήμερα έχει πάνω από 140.000 πληθυσμό, με 40.000 φοιτητές και οικονομία κυρίως αγροτική. Χαρακτηριστικό μνημείο της πόλης είναι   το Selimiye Cami. Έργο του διάσημου εξισλαμισθέντος αρχιτέκτονα Μιμαρ Σινάν, κτισμένο   γύρω στα 1570 μ.Χ., με επιβλητική, εξωτερική  εμφάνιση αλλά κυρίως με  πλούσιο εσωτερικό του διάκοσμο.

Το λεωφορείο διέσχισε  τη παλαιά πόλη και κατευθύνθηκε στο σύγχρονο πολεοδομικό τμήμα της, στο οποίο ευρίσκεται το  ξενοδοχείο RYS, που επιλέχθηκε για τη διαμονή.

Αφου οι εκδρομείς τακτοποιήθηκαν στα καταλύματά τους,  επέστρεψαν στο κέντρο της παλαιάς πόλης και ανα ομάδες σκόρπισαν στα διάφορα τουριστικά μέρη της.

Επισκέφτηκαν τις τρεις  κλειστές αγορές. Τη Bedesten Carsisi στο κέντρο, το Arasta Bazaar δίπλα στο Selimiye Cami αλλά και τη εμβληματική   του Αλή Πασά (Alipasa Carsisi), δίπλα στον κεντρικό πεζόδρομο (Caraclar Cd ), όπου συστεγάζονται συνολικά 130 καταστήματα.  

Αν έχεις επισκεφτεί την κλειστή αγορά της Κωνσταντινούπολης, σου κάνει εντύπωση ότι δεν υπάρχει αυτή η φασαρία και η ένταση που τη χαρακτηρίζει. Σ’ αυτή τη κλειστή αγορά του Alipasa Carsisi, τα πράγματα είναι πολύ ήσυχα και αυτό σε ξενίζει αρκετά.

Βγαίνοντας από τη δυτική πύλη, οδηγείσαι στην οδό Maarif,τον κεντρικό δρόμο με κάποια καλά εστιατόρια και τα παραδοσιακά ξύλινα αρχοντόσπιτα της πόλης. Εκεί επισκέφτηκαν ένα ξεχωριστό ζαχαροπλαστείο με την επωνυμία Mado, παράδεισος για τους λάτρεις του καφέ και των ανατολικών γλυκών.

Ο κεντρικός πεζόδρομος με τα παράπλευρα σοκάκια είναι δημιουργήματα των τελευταίων ετών και  έχουν αναβαθμίσει το κέντρο της πόλης. Υπάρχουν πολλά γλυπτά και πολλά παγκάκια για να ξαποστάσουν οι περαστικοί.  Εδώ οι παράπλευροι πεζόδρομοι έχουν πολλές μικρές ψησταριές (τοπικά εδέσματα είναι τα τηγανητά συκωτάκια και οι κεφτέδες), ενώ ο κεντρικός έχει τράπεζες, διάφορα εμπορικά καταστήματα μικρά και μεγάλα, και ελάχιστα μαγαζιά με τραπεζάκια για να καθίσεις. Αρκετοί εκδρομείς έκαμαν  μια στάση στο παραδοσιακό ψητοπωλείο του Οσμάν, σχεδόν τοπόσημο της πόλης, όπου σερβίρονται μόνο δύο τοπικές σπεσιαλιτέ: τηγανητοί κεφτέδες και τηγανητό συκώτι. 

Η πόλη ιδιαίτερα καθαρή, με  κοινόχρηστους χώρους  με πολύ πράσινο, με παρτέρια με πολύχρωμα άνθη, που δημιουργούν  μια ωραία εικόνα. Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι  οι επιγραφές σε άλλη γλώσσα πλην της τουρκικής είναι ελάχιστες.

Αποκαμωμένοι από τη περιήγηση επέστρεψαν στο ξενοδοχείο. Σημείο συνάντησης ορίστηκε το  roofgardenτου RysHotel με την υπέροχη πανοραμική θέα τόσο στο ιστορικό κέντρο όσο και  στο σύγχρονο τμήμα της πόλης. Τη Κυριακή το πρωί αφού οι περισσότεροι απόλαυσαν το εξαιρετικό πρωϊνό του ξενοδοχείου, επιβιβάστηκαν στο λεωφορείο.  Το πρόγραμμα συμπεριλάμβανε ξενάγηση στο Selimiye Cami και στο μουσείο της Ιατρικής (Saglik Muzesi), που στεγάζεται σε μια πτέρυγα ενός καλοδιατηρημένου συγκροτήματος κτιρίων, που έχει επίκεντρο ένα επιβλητικό τζαμί, κτισμένο από τον σουλτάνο Βαγιαζίτ Β΄ την περίοδο 1484-1488.

Στη συνέχεια έως τη προγραμματισμένη ώρα της αναχώρησης οι εκδρομείς  είχαν τη δυνατότητα να διαθέσουν το χρόνο τους κατά το δοκούν.

          Η διοργάνωση της διήμερης εκδρομής ικανοποίησε απόλυτα τα συμμετέχοντα μέλη του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του Αριστοτελείου Εκπαιδευτηρίου και ανανέωσαν το ραντεβού τους για την επόμενη  οδική εξόρμηση.

(Το φωτογραφικό υλικό από την κ. Χατζή Βάσω, την ευχαριστούμε)