UNESCO

3ο Μαθητικό Συμπόσιο του Δικτύου Λυκείων Κεντρικής Μακεδονίας

Πρόγραμμα Συνεργαζόμενων Σχολείων ASPnet UNESCO

3 και 4 Μαρτίου 2017

Θέμα: «Η Άυλη Πολιτισμική Κληρονομιά και η Ανάπτυξη των Τοπικών Κοινωνιών»

Το Αριστοτέλειο Εκπαιδευτήριο Σερρών φιλοξενεί και διοργανώνει το 3ο Μαθητικό Συμπόσιο του Δικτύου Λυκείων Κεντρικής Μακεδονίας, του Προγράμματος της Unesco, με θέμα την Άυλη Πολιτισμική Κληρονομιά, ως μοχλό ανάπτυξης των τοπικών κοινωνιών.

Η UNESCO, ως Διεθνής  οργανισμός  των Ηνωμένων Εθνών αγωνίζεται από την ίδρυση της, για την προώθηση του πολιτισμού και του διαπολιτισμικού διαλόγου, τη διάδοση της εκπαίδευσης, την ενίσχυση των επιστημών και την προώθηση της επικοινωνίας, με σεβασμό στις αξίες κάθε πολιτισμού και κουλτούρας. Το Δίκτυο Συνεργαζόμενων Σχολείων της UNESCOείναι ένα παγκόσμιο δίκτυο σε 180 χώρες, που αριθμεί περισσότερα από 8000 εκπαιδευτικά ιδρύματα όλων των βαθμίδων, τα οποία δεσμεύονται να προωθήσουν τις προτεραιότητες της UNESCO, υλοποιώντας πιλοτικά προγράμματα που αντιμετωπίζουν τις προκλήσεις ενός περίπλοκου και συνεχώς αναπτυσσομένου κόσμου.

Η Άυλη Πολιτισμική Κληρονομιά αποτελεί Παγκόσμια Κληρονομιά και εθνικό θησαυρό. Είναι κοινή κληρονομιά της ανθρωπότητας και πνευματική παρακαταθήκη του Ελληνικού πολιτισμού.  Είναι ο σύνδεσμός μας με το παρελθόν και ο οδηγός της πορείας μας στο μέλλον.

Το Αριστοτέλειο Εκπαιδευτήριο Σερρών φιλοδοξεί με τη διοργάνωση του Συμποσίου να προάγει τη διαθεματική, διεπιστημονική, ομαδοσυνεργατική μάθηση, τη δημιουργικότητα και την καινοτομία, βοηθώντας τους μαθητές να πραγματευτούν θέματα που απασχολούν τις σύγχρονες κοινωνίες και αποτελούν τις προτεραιότητες της  UNESCO.

Περισσότερα

Football people

 

Το ποδόσφαιρο είναι το μεγαλύτερο άθλημα στον κόσμο και ανήκει σε όλους μας. Είναι δικαίωμα κάθε ατόμου να παίζει, να παρακολουθεί και να συζητά ελεύθερα, χωρίς φόβο.

Τον Φεβρουάριο του 1999, με πρωτοβουλία των οπαδών των ομάδων από διάφορες περιοχές της Ευρώπης, πραγματοποιήθηκε  μια συνάντηση, η οποία περιελάμβανε ποδοσφαιρικές ενώσεις, φορείς παικτών και συνδικάτα. Η συγκέντρωση έλαβε χώρα στη Βιέννη με σκοπό την ανάπτυξη μιας κοινής στρατηγικής και πολιτικής. Από αυτό προέκυψε το δίκτυο FARE, μια ομάδα οργανισμών από διάφορες ευρωπαϊκές χώρες.

Περισσότερα

Το σχολείο μας συμμετείχε στην Αντιρατσιστική Εβδομάδα Ποδοσφαίρου από τις 17-31 Οκτωβρίου 2012. Την εκδήλωση για το Νομό Σερρών διοργάνωσε ο Όμιλος Σερρών για UNESCO. Οι μαθητές που σχημάτισαν την ομάδα, δηλαδή τη λίστα FOOTBALL PEΟPLE ήταν:

ΑΣΠΙΩΤΗΣ ΕΥ.

ΓΚΟΛΕΜΗΣ Γ.

ΚΟΥΡΤΗΣ Γ.

ΜΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ Θ.

ΒΕΡΡΟΣ ΣΤ.

ΚΟΤΖΑΜΠΑΣΙΔΗΣ ΑΝ.

ΟΥΖΟΥΝΗΣ ΜΙΧ.

ΚΑΖΑΣ ΑΘ.

ΤΖΕΜΕΤΖΗΣ Δ.

ΒΟΥΛΓΑΡΗΣ ΑΠ

Ευχαριστούμε την κ. Καίτη Εμμανουηλίδου για την ενημέρωση και τη βοήθεια που μας παρέχει στην υλοποίηση τέτοιων πρωτοβουλιών.

Μπορείτε να δείτε παρακάτω φωτογραφικό υλικό από την εκδήλωση και μια περιγραφή της όλης δράσης.

Περισσότερα

Άστα να τρέξουν ξανά

Το Αριστοτέλειο Εκπαιδευτήριο Σερρών συμμετείχε στον 28ο Δρόμο των Σερρών 2012 με μία επιπλέον δράση,

την ανακύκλωση των παπουτσιών με τίτλο:

*Άστα να τρέξουν ξανά*

Η παραπάνω περιβαλλοντική δράση πραγματοποιήθηκε την Κυριακή  25 Νοεμβρίου 2012 στην πόλη μας και εντάσσεται  στο περιβαλλοντικό πρόγραμμα του Club Green Sport  του σχολείου μας στο πλαίσιο του Δεκαετούς προγράμματος 2005-2014 της  βιώσιμης ανάπτυξης της UNESCO.

Περισσότερα

Ομάδα μαθητών του Αριστοτελείου Εκπαιδευτηρίου Σερρών σε συνεργασία με τον Όμιλο Σερρών για την UNESCO συγκέντρωσε υλικό (κείμενα, ποιήματα, ζωγραφιές, τραγούδια και βίντεο) μέσω του οποίου υπόσχεται πως θα αναλάβει δράσεις για μια γη βιώσιμη και αειφόρα, με αξίες και οράματα.Υπόσχεται ότι θα αγωνισθεί να παραδώσει στην επόμενη γενιά μια καλύτερη κοινωνία.

Το υλικό σε συνεργασία με καθηγητές του σχολείου, αποθηκεύτηκε σε μνήμη τύπου NAND με πρωτόκολλο διασύνδεσης USB, τοποθετήθηκε σε ειδική πλαστική κάψουλα πολυπροπυλενίου (ανθεκτική στο χρόνο) και θάφτηκε στην αυλή του σχολείου σε μέρος που είναι χαρακτηρισμένο με πινακίδα.

Οι μαθητές πιστεύουν πως το υλικό θα θέλουν να το δουν και να το γνωρίσουν οι νέοι, εκατό χρόνια μετά το 2113.

Η συμβολική συμμετοχή της γενιάς του σήμερα είναι το ερέθισμα για τους ίδιους να αγωνισθούν για το δικό τους μέλλον, αλλά και η ηθική υποχρέωση τους για τους Έλληνες του μέλλοντος.

Μαθητές που συμμετείχαν στη δράση

(1) 

Τσεμετζή

Φωτεινή

(15) 

Κεχαγιά

Στέλλα

(2) 

Χατζηαγοράκης

Γιώργος

(16) 

Κάτος

Νίκος

(3) 

Σαββίδου

Φαίη

(17) 

Μαδαράκης

Ραφαήλ

(4) 

Σταύρου

Αθηνά

(18) 

Ηλιόπουλος

Δημήτρης

(5) 

Σουλτανίδης

Ιωάννης

(19) 

Καϊτόζης

Θωμάς

(6) 

Σέρτης

Βαγγέλης

(20) 

Καρμίρης

Γιάννης

(7) 

Ζήσης

Στέφανος

(21) 

Κουρμού

Μαρία

(8) 

Λαζαρίδου

Μαρίτα

(22) 

Τρεβλοπούλου

Έμυ

(9) 

Σφελινιώτη

Ευθαλίa

(23) 

Μανασσής

Αντώνης

(10) 

Παπαδοπούλου

Παναγιώτα

(24) 

Καρύδα

Κωνσταντίνα

(11) 

Παπανικολάου

Γεωργία

(25) 

Ηλιοπούλου

Αριάννα

(12) 

Γάκης

Κωνσταντίνος

(26) 

Βαρελά

Βασιλική

(13) 

Βούξινος

Λάζαρος

(27) 

Γιαννακίδης

Ορέστης

(14) 

Βουτσά

Ανδρομάχη

 

 

 

 

Καθηγητές που συντόνισαν τη δράση

(1) 

Αλεξιάδης

Κώστας

(2) 

Μυσιρλή

Όλγα

Περισσότερα